Alteret

Alteret


Alterbilledet er udført i 1930 af arkitektens far, professor Oscar Adam Otto William Matthiesen  (1861 - 1957). Motivet Kristus og den samaritanske kvinde (Johs 4, 1-42). Det er skænket af fru Egmont-Petersen .

Oscar Adam Otto William Matthiesen var uddannet på Kunstakademiet 1878-1884 og studerede, arbejdede og udstillede mange steder i verden.

Blandt hans mest kendte værker er Karreheste ved Seinen  (1890), Den grundlov-givende rigsdag 5.6.1915  (1917-23) i Rigsdagens fællessal Christiansborg, Den nordiske stjernehimme l (1927) i Frimurerlogen, Blegdamsvej, København), Svenske dragon-officerer rider i bad (1906) i Ystads Konstmuseum.

Foruden alterbilledet i Kildevældskirken har Oscar Adam Otto William Matthiesen malet adskillige billeder og fresker til danske kirker,. Mest kendt er nok Kristus i Getsemane  (1929) i Getsemane Kirke, København).

Han boede mange år i den nuværende resturant Lola  ved Møllen på Christianshavn. Møllen ejes nu af Nationalmuseet, og ved en omvisning i Møllen kan man se et stort maleri af Oscar Mathiessen, Afrodite , der stiger op af havet.

Det er til minde om en afdød søster, Krèstine Bertelsen , at den velhavende Hr. Berthelsen forærede kirken en prædikestol på betingelse af, at den blev udført i svensk træ hos en bestemt snedkermester i Holbæk.

Der ligger en meget rørende historie om en ung lidt tilbagestående stille pige bag gaven. En god og formuende beskytterinde fandt pigen grædende i en grøft som fire-fem-årig og fik barnet fjernet fra hjemmet, da Krèstine og hendes to ældre brødre havde fået en alt for streng stedmor. Krèstine tilbragte mange ferier med sin beskytterinde på Lerchenborg hos Grev Lerche .

Hans datter, Komtesse Lerche , malede hendes billede, som nu hænger i Kildevældskirkens kordegnekontor. Krèstine var særdeles flink til »fine Broderier, syede Kejserinde Dagmars Udstyr, Navn og Krone paa Alt og andre Ting«.


Altertæppet, stoffet på altret og fire messehagler  er vævet af Kirsten Kamedula . Desuden ejer kirken en lilla messehagel, syet, tegnet og foræret til kirken af Inga Neble og Inge Rud Nielsen i forbindelse med kirkens 50-års-jubilæum. Hertil kommer yderligere to messehagler (en stålblå og en stærkt rød). Endvidere har menighedsrådet for nyligt indkøbt en grøn stola.