22/04/2025 0 Kommentarer
Befrielsesgudstjeneste
Befrielsesgudstjeneste
# Nyheder

Befrielsesgudstjeneste
I år er det 80 år siden, at Danmark blev befriet fra de tyske nazister. Dermed sluttede de fem forbandede år, som begyndte med besættelsen den 9. april 1940. I Kildevældskirken har vi en stærk tradition for at fejre befrielsen med en gudstjeneste. Og i år, i det store festår, er ingen undtagelse.
Gudstjenesten finder sted søndag den 4. maj kl. 10.00. Temaet er frihed, både med reference til befrielsen og til ordets betydning i dag. Undervejs skal vi både synge salmer og nogle af de kendte sange fra dengang. Det gælder ikke mindst En lærked letted, som Mads Nielsen skrev i 1945 på opfordring fra KFUM:
En lærke letted, og tusind fulgte,
og straks var luften et væld af sang.
De tusind tårne tog til at tone,
så landet fyldtes af klokkers klang,
og byer blomstred i rødt og hvidt,
og det var forår og Danmark frit.
Sangen er om nogen synonym med befrielsen - også selvom den faktisk første gang først blev sunget den 15. juni 1945. Det skete i Sct. Nicolai Kirke i Kolding, Mads Nielsens hjemby. Det var derfor indlysende, at den kom med i den 14. udgave af Højskolesangbogen, der udkom i 1951 - den første efter befrielsen. Det var dog ikke med den oprindelige melodi, som Mathias Christensen komponerede i 1945, men med Adolf Riis-Magnussens version fra 1951.
I den 16. udave af Højskolesangbogen, der blev udsendt i 1974, blev En lærked letted pillet ud, men det medførte så mange protester, at den kom med i den følgende udgave i 1989. Og denne gang med Mathias Christensens melodi - den, som de fleste kender så godt.
Ved gudstjenesten medvirker sognepræsterme Rikke Vedel Hansen og Lisbeth Juhl Jørgensen samt Kildevældskirkens Motetkor under ledele af organist Stéfan Arason.
Bagefter er der kirkekaffe.
Tekst Bo Nygaard Larsen
Kommentarer